Slatki zalogaj

Zimska čarolija slatkih ukusa- sočni mafini od slatkog krompira sa orasima

  • Vreme pripreme: 40 min.
Zdravo, dragi moji!

Decembar nam je stigao, a sa njim i ona poznata, zimska toplina u našem domu. Takvi zimski momenti su mi omiljeni, jer provodim vreme sa svojim najbližima u veselju, toplini i, naravno, uz ukusnu hranu!

Kao jedan pravi tradicionalista, volim sve to da realizujem, i kada je priprema hrane u pitanju za moje drage ljude, bez razmišljanja ću se baciti na posao. Jedan od takvih recepta jeste današnji slatkiš, koji je nastao potpuno spontano uz moju maštu kombinovanja. Pošto mi zima miriše na cimet, đumbir, muskatni orah i braon šećer, sa zadovoljstvom sam ih spojila u jedan ukusni, zdrav i sladak recept.

Danas sa vama delim kreaciju zimskih mafina od slatkog krompira sa orasima. Hrskavo, mekane teksture i sočno. Slatki krompir se idelano slaže uz sve recepte za mafine, jer čini fenomenalnu teksturu, a u kombinaciji sa ostalim sastojcima je uvek pun pogodak!

Ispod tekstića možete videti potrebne sastojke, kao i jednostavan način pripreme ovih mafina. Uživajte! ❤️



Mekani i sočni mafini od slatkog krompira sa orasima

SASTOJCI:
*šolja u receptu- 250 ml.

2 šolje integralnog brašna,
1/2 šolje mlevenog lanenog semena,
1/2 šolje meda,
2 šolje pirea od slatkog krompira (pečeni slatki krompir, očišćen od korice i izgnječen do pire strukture),
2 jaja,
1/4 kašičice sode b.,
2 kašičice praška za pecivo,
zimski začini: 1 kašika cimeta, 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića, 1/2 kašičice đumbira u prahu,
1 kašičica vanilinog ekstrakta,
1+1/2 šolje seckanih oraha (1/2 šolje za dekoraciju),
i 3 kašike braon šećera (za dekoraciju).


PRIPREMA:

1. Pre pripreme, uključite rernu na 190 stepeni, kako bi se zagrejala. Pripremite kalupe za mafine i obložite ih papirićima za mafine (ja sam koristila silikonske kalupe, pa nije bilo potrebno da koristim papiriće).
2. U većoj činiji sjednite suve sastojke: brašno, sobu b., prašak za pecivo, mleveno laneno seme i začine.
3. U posebnoj činiji umutite jaja sa medom i vanilinim ekstraktom, a zatim prebacite ove mokru smesu i sjedinite je sa suvom u većoj činiji.
4. Na kraju dodajte pire od slatkog krompira i seckane orahe. Sjedinite sve sastojke do kompaktne smese.
5. Sipajte po 1 kašiku smese u svaki kalup, a kada potrošite celu smesu, dekorišite odozgo svaki mafin sa ostatkom seckanih oraha i braon šećerom.
6. Ubacite mafine u rernu i pecite ih na 190 stepeni oko 25-30 minuta, dok ne porumene.
7. Gotove mafine izvadite iz rerne i obavezno ih ostavite na sobnoj temperaturi oko 15 minuta, kako bi se dodatno stegli i ohladili. Zatim, servirajte i uživajte u zimsko-slatkim zalogajima. Prijatno! :)

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.