Slatki zalogaj

Zdrav slatkiš uz kafu- mekan i sočan kolač od bundeve

  • Vreme pripreme: 50 min.

Zdravo, dragi moji!

Početak ove nedelje sa sobom donosi još jedan, nov, ukusan i nutritivno bogat dezert! Ovog meseca sam iskoristila bundevu kao glavnu namirnicu u svim receptima- tako da možete videti da postoji bezbroj načina na koje možete konzumirati ovu prezdravu namirnicu.

Sve kombinacije su sjajne, čak, i za one koji nisu baš ljubitelji bundeve. Videćete već, dajte šansu receptu i oduševiće vas. Obećavam!

Da li ste znali da boja bundeve, zapravo, ukazuje na njene nutritivne benefite?
Narandžasta nijansa ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena. Beta karoten je snažan antioksidant koji štiti i čuva organizam i jača imunitet- idealna namirnica za ovaj period godine!

Ispod teksta možete videti moju slatku i neodoljivu kombinaciju sa bundevom. Jedva čekam da čujem vaše utiske. Uživajte! ♥



Mekan i sočan kolač od bundeve

SASTOJCI:
*šolja u receptu- 250ml.

Mokri sastojci:
280g pirea od bundeve (pečena i ispasirana bundeva),
2 jaja,
150g grčkog jogurta,
4 kašike meda
i 1 kašičica vanilinog ekstrakta.

Suvi sastojci:
1 1/2 šolje integralnog pšeničnog brašna,
2 kašičice pumpkin spice (miks cimeta, đumbira i mlevenog muskatnog oraščića),
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode,
i prstohvat soli.

Dekoracija:
crna čokolada/čoko dugmići za toping dekoraciju.


PRIPREMA:

1. Pre pripreme uključite rernu na 180 stepeni kako bi se zagrejala. Zatim, četvrtasti kalup za pečenje obložite pek papirom.
2. U većoj činiji sjedinite sve mokre sastojke.
3. Potom, u drugoj, posebnoj činiji sjedinite suve sastojke. Zatim, suvoj smesi dodajte mokru i špatulom ih mešajte do kompaktne smese.
4. Smesu za kolač izlijte u kalup obložen pek papirom, pa odozgo dodajte čoko dugmiće ili izdrendajte/sitno iseckajte crnu čokoladu.
5. Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40-50 minuta, dok ne postane tamno-braonkaste boje- možete proveriti da li je dovoljno pečen, tako što ćete čačkalicom probosti kolač, ako se smesa nije zalepila za čačkalicu, kolač je gotov!
6. Gotov kolač izvadite iz rerne, i ostavite ga na sobnoj temperaturi da se dodatno stegne i ohladi, kako biste ga lakše sekli. Nakon 15-ak minuta hlađenja, secite, servirajte i uživajte. Prijatno vam želim! :)

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.