Slani zalogaj
Ćaos, dragi moji!
Danas sa vama, pored recepta, delim jedno iznenađenje koje spremam već duži period.
U pitanju je još jedna platforma gde ćemo nastaviti druženje – web sajt.
Ovde ću da delim recepte, moje dosadašnje iskustvo, savete, i pričaćemo o raznim temama.
Zato jedva čekam da, i ovde, nastavimo da se upoznajemo i družimo. Budite spremi na svašta nešto novo i drugačije!
Pored web sajta, tu je i recept, koji će peremijerno otvoritii ovaj sajt.
Danas je stigao na red jedan lagan i ukusan slani recept. Idealan kao ručak ili večera, ne bira vreme, jer je u svakom smislu savršen!
Glavni sastojak ovog jela jeste kus-kus. Izgledom dosta podseća na žitaricu, međutim pripada porodici testenine, ubraja se u najsitniju testeninu na svetu.
Pored toga što je ukusan, brzo i lako se sprema, nutritivno je bogat i pomaže u održavanju zdravog života.

Kus-kus se ističe od ostalih testenina, jer sadrži dosta proteina, pa se preporučuje i ljudima koji su fizički aktivni. Takođe je pogodan za one koji su na određenom režimu skidanja suvišnih kilograma.
Obiluje vlaknima, koja igraju glavnu ulogu, jer dugo drže sitim, a imaju i veliki značaj za dobar rad digestivnog sistema.
Nakon što ste čuli sve prednosti ove namirnice, ko je za jedan ultra ukusan i zdrav recept sa kus-kusom?

Ukusan i brz obrok od kus-kusa u paradajz soku sa mocarelom i bosiljkom:
*recept za 2 porcije.
SASTOJCI:
*šolja 200 ml.
► 1 + ½ konzerve čistog paradajz soka,
► ½ šolje kus-kusa,
► 1 kašika zelenog pesto sosa,
► 2-3 čena belog luka,
► 1 pakovanje sveže mocarele,
► parmezan (opciono),
► 1 kašika Cafe de Paris začina,
► malo soli,
► i bosiljak.
PRIPREMA:
U tiganju na malo maslinovog ulja propržiti seckani beli luk.
Kada luk porumeni, u tiganj dodati paradajz sok. Konstano mešati nekih 3-4 minuta, pa dodati kus-kus i 2-3 kašike vode.
Stišati vatru na srednje, prekriti tiganj poklopcem i povremeno mešati smesu, kako se kus-kus ne bi zalepio za dno. Začiniti sa začinima i po želji dodati i so.
Kuvati nekih 6-7 minuta, dok kus-kus ne upije svu tečnost, tako da se sjedini u gustu smesu sa pardajz sokom.
Dodati pesto i mešati na srednjoj vatri još nekih par minuta, dok se sve kompletno ne sjedini.
Potom umešati seckanu mocarelu, i pustiti je da se rastopi u jelu.
Gotovo jelo servirati sa parmezanom odozgo (opciono) i prepustiti čulima mirisa i ukusa da potpuno uživaju u ovom mediteranskom ukusu.
Autor fotografija: @fromyoeyes
Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.