Slani zalogaj
Zdravo dragi moji!
Današnje jutro sam posvetila eksperimentisanju u kuhinji- koje je veoma uspešno prošlo!
Zato ovaj recept moram da podelim sa vama, jer poseduje puno svojih benefita, a jedan od njih jeste da se veoma jednostavno i brzo pravi.
Danas je na redu slani recept, koji je idealan za doručak - brza i zdrava tanka proja.
Ja sam ogroman ljubitelj one domaće proje, i mislim da bih mogla da je jedem dok mi ne presedne (ako je to moguće?!)..
Iz tog razloga sam se odlučila da pronađem zdraviju i laganiju verziju ovog domaćeg specijaliteta.
Ova proja je posebno pogodna za hrono ishranu, recimo uz neki super namaz ili suhomesnato za doručak. Baš se uz sve slaže!
Ja volim čak i uveče da je grickam uz neko povrće.
Ispod vam pišem ovaj brzinski recept za najukusniju zdravu proju. Obavezno, ako se odlučite da probate, pošaljite mi slike vašeg rezultata, kao i vaše utiske. Jedva čekam da čujem i želim vam lep i prijatan vikend! :)

Brza i zdrava tanka proja:
SASTOJCI:
► 100g ječmenog brašna,
► 100g heljdinog brašna,
► 100g ražanog brašna,
► 1/2 kašičice soli,
► 1 prašak za pecivo,
► 2 belanca,
► 1 kašika maslinovog ulja,
► 300 ml gazirane vode,
► i semenke za posipanje (po želji).
PRIPREMA:
U većoj činiji sjedinite sva brašna, so i prašak za pecivo. Zatim u posebnoj činiji umitite blago dva belanca tek da postanu penasta (ne u sneg). Umućena blenaca dodajte suvoj smesi sa brašnom, a zatim i maslinovo ulje i gaziranu vodu. Sve sjedinite do kompaktne strukture. Okrugli pleh obložite pek papirom, pa zatim prebacite smesu u pleh. Obavezno je rasporedite ravnomerno po plehu, tako da ne bude deblja od polovine prsta. Opciono, pospite preko semenke i utapkajte ih lagano u smesu. Proju peći na 210 stepeni oko 15-20 minuta (često je proveravajte, jer je veoma brzo gotova). Kako je proja pečena, ostavite je na sobnoj temperaturi nekih 10-ak minuta kako bi se prohladila i lakše sekla. Potom, seći, servirati i uživati! :)
Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.