Slatki zalogaj

Poslastica uz šolju čaja u engleskom stilu- domaći, hrskavi i zdravi biskviti

  • Vreme pripreme: 35 min.

Zdravo, drugari!

Ko voli da gricka slatke biskvite? Ja uživam da ih grickam u kombinaciji sa toplim čajem što je skroz u stilu engleza.

Zapravo, ova vrsta biskvita potiče iz engleske, jer je tamo nezaobilazna poslastica u podne uz crni čaj. Zato ova kreacija jeste inspirisana "Digestive" biskvitima- ako ste ih jeli u inostranstvu nekad, znate da su odlični- mana kod ovih kupovnih biskvita jeste što sadrže previše nezasićenih masti, prostih šećera i aditiva.

Zato sam ja uzela stvar u svoje ruke i umesila kombinaciju zdravih i ukusnih biskvita. Samo vam je potrebno par sastojaka i malo vremena u kuhinji da biste dobili ukusne, domaće i hrskave biskvite, koji mogu stajati 2-3 nedelje u tegli- ako izdržite da ih odmah ne pojedete.

Ispod vam pišem ceo recept za "Digestive" biskvite. Uživajte! ♥



"Digestive" domaći i hrskavi biskviti

SASTOJCI:

100g integralnog brašna,
80g sitno izblendanih ovsenih pahuljica,
60g putera (neslani)- prethodno odstojao oko pola sata na sobnoj temperaturi,
75g kokosovog šećera,
3 kašike mleka (možete i biljno ili kravlje, opciono je),
i 1/4 kašičice sode bikarbone.

PRIPREMA:
  1. U velikoj činiji sjedinite brašno i sodu, pa zatim dodajte i ostatak sastojaka sem putera i mleka.
  2. Zatim, u sjedinjenu smesu izdrobite puter i rukama ga umešajte sa sastojcima, kako biste razbili grumuljice.
  3. Postepeno dodajte po jednu kašiku mleka i mesite rukama dok testo ne postane kompaktno i čvrsto, da možete da ga oblikujete.
  4. Kada su se svi sastojci vezali u smesu, pripremite providnu foliju i oblikujte smesu u okrugli disk. Zavijte oblikovanu smesu u foliju i ostavite je u frižideru da odstoji oko 15 minuta.
  5. U međuvremenu, uključite rernu na 180 stepeni kako bi se zagrejala, a pleh obložite pek papirom.
  6. Nakon što je smesa dovoljno odstojala u frižideru, izvadite je, odvijte je iz folije i oklagijom je razvucite po radnoj površini, da bude tanje.
  7. Ako imate kalupe za kolačiće, ustisnite ih u testo i oblikovane kolače ređajte na plehu preko pek papira- ako nemate kalupe, možete iskoristiti manju čašu.
  8. Biće potrebno da još jednom oklagijom pređete testo, kako biste mogli još biskvita da dobijete.
  9. Kada završite sa testom i dobijete biskvite od njega, viljuškom ih malo izbodite odozgo, kako bi se bolje ispekli.
  10. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni oko 15-ak minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Biksviti će porumeneti kada budu gotovi. Izvadite ih iz rerne i ostavite ih na sobnoj temperaturi oko 10 minuta kako bi se prohladili i dodatno stegli.
  11. Nakon tih dugo čekanih 10 minuta, uživajte uz biskvite, šolju toplog čaja i, naravno, uz dobro društvo. Prijatno!

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.