Poslastica uz šolju čaja u engleskom stilu- domaći, hrskavi i zdravi biskviti
Vreme pripreme: 35 min.
Zdravo, drugari!
Ko voli da gricka slatke biskvite? Ja uživam da ih grickam u kombinaciji sa toplim čajem što je skroz u stilu engleza.
Zapravo, ova vrsta biskvita potiče iz engleske, jer je tamo nezaobilazna poslastica u podne uz crni čaj. Zato ova kreacija jeste inspirisana "Digestive" biskvitima- ako ste ih jeli u inostranstvu nekad, znate da su odlični- mana kod ovih kupovnih biskvita jeste što sadrže previše nezasićenih masti, prostih šećera i aditiva.
Zato sam ja uzela stvar u svoje ruke i umesila kombinaciju zdravih i ukusnih biskvita. Samo vam je potrebno par sastojaka i malo vremena u kuhinji da biste dobili ukusne, domaće i hrskave biskvite, koji mogu stajati 2-3 nedelje u tegli- ako izdržite da ih odmah ne pojedete.
Ispod vam pišem ceo recept za "Digestive" biskvite. Uživajte! ♥
"Digestive" domaći i hrskavi biskviti
SASTOJCI:
► 100g integralnog brašna, ► 80g sitno izblendanih ovsenih pahuljica, ► 60g putera (neslani)- prethodno odstojao oko pola sata na sobnoj temperaturi, ► 75g kokosovog šećera, ► 3 kašike mleka (možete i biljno ili kravlje, opciono je), ► i 1/4 kašičice sode bikarbone.
PRIPREMA:
U velikoj činiji sjedinite brašno i sodu, pa zatim dodajte i ostatak sastojaka sem putera i mleka.
Zatim, u sjedinjenu smesu izdrobite puter i rukama ga umešajte sa sastojcima, kako biste razbili grumuljice.
Postepeno dodajte po jednu kašiku mleka i mesite rukama dok testo ne postane kompaktno i čvrsto, da možete da ga oblikujete.
Kada su se svi sastojci vezali u smesu, pripremite providnu foliju i oblikujte smesu u okrugli disk. Zavijte oblikovanu smesu u foliju i ostavite je u frižideru da odstoji oko 15 minuta.
U međuvremenu, uključite rernu na 180 stepeni kako bi se zagrejala, a pleh obložite pek papirom.
Nakon što je smesa dovoljno odstojala u frižideru, izvadite je, odvijte je iz folije i oklagijom je razvucite po radnoj površini, da bude tanje.
Ako imate kalupe za kolačiće, ustisnite ih u testo i oblikovane kolače ređajte na plehu preko pek papira- ako nemate kalupe, možete iskoristiti manju čašu.
Biće potrebno da još jednom oklagijom pređete testo, kako biste mogli još biskvita da dobijete.
Kada završite sa testom i dobijete biskvite od njega, viljuškom ih malo izbodite odozgo, kako bi se bolje ispekli.
Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni oko 15-ak minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Biksviti će porumeneti kada budu gotovi. Izvadite ih iz rerne i ostavite ih na sobnoj temperaturi oko 10 minuta kako bi se prohladili i dodatno stegli.
Nakon tih dugo čekanih 10 minuta, uživajte uz biskvite, šolju toplog čaja i, naravno, uz dobro društvo. Prijatno!
O meni
Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.