Slatki zalogaj

Poslastica koja obara sa nogu - mekani banana kolačići sa kikiriki puterom i čokoladom

  • Vreme pripreme: 35 min.

Zdravo, dragi moji!

Već duže vreme istražujem i eksperimentišem sa jednim receptom- u pitanju je kombinacija kikiriki putera, zrelih banana i čokolade.
Međutim, ovo mi je još jedan dokaz da nikad ne treba da odustanem + da ostanem uporna – iz ovih osobina je usledio ovaj divan slatkiš!

Ovaj slatkiš je toliko ukusan, da će čak i one koji imaju odbojnost prema zdravim slatkišima oboriti sa nogu!
Zato, oprez sa ovim mekanim kolačićima.

Sama pomisao na kikiriki puter i čokoladu me raspameti potpuno, a ovaj recept poseduje upravo tu osobinu – da vas potpuno raspameti!
S druge strane, potrebno vam je svega 35 minuta pripreme za ovo slatko savršenstvo.

Ovi slatki kolačići su idealni kad imate napad za slatkišima zbog svog fenomenalnog sastava i ukusa.
Nisu preslatki zbog kikiriki putera, koji udara kontrast, a banane se osećaju samo zbog svoje slatkoće.


Ceo recept za sjajan predlog za zdrav dezert/ brzinski doručak/ili užinu nakon treninga, možete pročitati ispod teksta.
Uživajte! :)



Mekani banana kolačići sa kikiriki puterom i čokoladom:

SASTOJCI:
*šolja 250 ml.

1 šolja kikiriki putera,
4 zrele i izgnječene banane,
2 jaja,
¼ šolje kokosovog šećera (može i braon),
1 kašičica praška za pecivo,
prstohvat soli,
1 kašičica vanilinog ekstrakta,
1+1/2 šolje speltinog brašna,
i ½ šolje čokoladnih dugmića/sitno seckane crne čokoladne.

PRIPREMA:

Zagrejati rernu na 180 stepeni i obložite veći pleh pek papirom- zbog količine smese, potrebno je da se kolačići peku iz 2 ture, ili ako imate mesta u rerni, da oba pleha sa raspoređenom smesom ubacite u isto vreme, kako bi se ispekli iz jednog puta.

U većoj činiji sjedinite zajedno kikiriki puter, izgnječene banane, jaja, kokosov šećer, prašak za pecivo, so i vanilin ekstrakt.
Potom u smesu dodajte brašno i čokoladu, pa jedinite do kompaktne strukture.

Po plehu, obloženom pek papirom ravnomerno rasporedite smesu, tako što ćete postepeno na pek papir ređati po 1 kašiku smese (za 1 kolačić). Vodite računa da kolačići imaju razdaljinu od po bar 4 cm, kako bi se zapekli pojedinačno u okrugli oblik. Pecite ih oko 10-12 minuta dok ne postanu branokasto-zlatne boje. Možete proveriti da li su dovoljno pečeni, tako što ćete čačkalicom probosti jedan kolačić- ako je čačkalica suva, onda su kolačići gotovi.

Preporuka je da ih ostavite oko 10-ak minuta na sobnoj temepraturi da se ohlade i stegnu, a nakon toga se prepustite ovim prelepim i preukusnim slatkišima. Prijatno vam želim! :)

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.