Slatki zalogaj
Zdravo drugari!
Prelepo vreme, koje najavljuje leto, nam polako pristiže- ogromna radost! I zato, naredni recepti koje ću deliti sa vama biće šareni, različiti, i naravno preukusni.
Krug ovakvih recepata otvara današnja poslastica- letnji Njujorški čizkejk. Sam naziv već budi apetit, a tek ukuse čula... to ću ostaviti vama da probate!
Ovo je veoma jednostavna priprema i zdravija varijanta klasičnog čzikejka- dakle, jedete čizkejk bez griže savesti! Ni ja nisam u prvom momentu mogla da poverujem da postoji ukusna alternativa za stari i preukusan recept, ali da, ovaj recept mi je pokazao da definitivno postoji.
Priprema je specifična, i veoma bitna momenat koji zavisi samo od vas i koji direktno utiče na ukus ovog dezerta jeste STRPLJENJE.
Čzikejk nakon pripreme treba da odstoji jedno vreme- i tu vi nastupate, ali, verujte mi, svaki sekund čekanja se isplati. Uverite se i sami!
Ceo recept vam pišem ispod ovog teksta. Uživajte! :)
Letnji Njujorški čizkejk
(New York Cheesecake)
SASTOJCI:
*šolja 250ml.
Korica:
► 2 šolje bademovog brašna (mleveni bademi),
► i 1 šolja očišćenih urmi (prethodno odstojale u vodi oko pola sata- pre pripreme ih procedite od vode).
Čizkejk fil:
► 600g Ella sira,
► 1/2 šolje kisele pavlake,
► 3 jaja,
► 6 kašika kokosovog šećera,
► 1 kašičica vanilinog ekstrakta,
► 1 kašika rendane kore od limuna,
► i 1 kašika limunovog soka.
Dekoracija:
► sveže jagode.
PRIPREMA:
U multipraktiku/blenderu sjedinite do kompakte smese sastojke za koricu: bademovo brašno i urme- po potrebi, ako nije dovoljno kompaktno, dodajte još bademovog brašna.
U okrugli kalup, čije je dno obloženo pek papirom, rasporedite smesu za koricu, tako što ćete uljem namazati ruke, a zatim utapkati koricu u kalup. Ovo je jedini način da se ravnomerno rasporediti po dnu, pošto je smesa izuzetno lepljiva, a na ovaj način vam se ne lepi za ruke.
Dok pravite čizkejk fil, koricu ostavite u frižideru, kako bi se dodatno stegla.
Uključite rernu i zagrejte je na 180 stepeni.
U većoj činiji za mešanje mikserom sjedinite sledeće sastojke, dodavajući ih postepeno: prvo mikserom umešajte Ella sir i pavlaku, pa nakon jednog minuta, dodajte i kokosov šećer.
Kako se šećer sjedinio sa sirom i pavlakom, dodajte jaja, jedno po jedno, kako bi se dobro umešala u smesu. Na kraju dodajte vanilin ekstrakt, limunovu rendanu koru i limunov sok.
Mikserom sjedinite do kompaktnog i kremastog fila.
Kada je fil gotov, izručite ga u kalup i ravnomerno ga rasporedite preko korice.
Pošto ovaj čiz pečemo na specifičan način, kako ne bi u rerni izgubio svoj kremasti momenat, kalup ćemo sa obe strane uviti aluminijumskom folijom. Zatim, kalup prebacite u veći i dublji četvrtasti pleh. U taj pleh sipajte vrelu vodu toliko da dođe do malo manje od polovine kalupa.
Čizkejk ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite ga oko 40-45 minuta dok fil blago ne porumeni. Kada je čizkejk dovoljno pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite ga na sobnoj temperaturi kako bi se prohladio. Zatim ga ubacite u frižider na 3-4 sata, kako bi se potpuno stegao.
Možete čak i veče pre da napravite ovaj kolač, pa da ga ostavite preko noći da odstoji, tada ste i vi, a i on mirni. :))
Kako se čiz prohladio, izvadite ga iz frižidera i dekorišite po želji. Moj izbor su sveže i sočne jagode, koje se savršeno slažu uz ovaj čizkejk.
Zatim, servirajte i uživajte u ovim letnjim danima i ukusima! Prijatno. :)
Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.