Slatki zalogaj

Osvežavajuća poslatica- Letnji Njujorški čizkejk

  • Vreme pripreme: 20 min.
  • Vreme pripreme: 45 min.
  • Broj osoba: 10

Zdravo drugari!

Prelepo vreme, koje najavljuje leto, nam polako pristiže- ogromna radost! I zato, naredni recepti koje ću deliti sa vama biće šareni, različiti, i naravno preukusni.

Krug ovakvih recepata otvara današnja poslastica- letnji Njujorški čizkejk. Sam naziv već budi apetit, a tek ukuse čula... to ću ostaviti vama da probate!

Ovo je veoma jednostavna priprema i zdravija varijanta klasičnog čzikejka- dakle, jedete čizkejk bez griže savesti! Ni ja nisam u prvom momentu mogla da poverujem da postoji ukusna alternativa za stari i preukusan recept, ali da, ovaj recept mi je pokazao da definitivno postoji.

Priprema je specifična, i veoma bitna momenat koji zavisi samo od vas i koji direktno utiče na ukus ovog dezerta jeste STRPLJENJE.
Čzikejk nakon pripreme treba da odstoji jedno vreme- i tu vi nastupate, ali, verujte mi, svaki sekund čekanja se isplati. Uverite se i sami!

Ceo recept vam pišem ispod ovog teksta. Uživajte! :)


Letnji Njujorški čizkejk
(New York Cheesecake)


SASTOJCI:
*šolja 250ml.

Korica:

2 šolje bademovog brašna (mleveni bademi),
i 1 šolja očišćenih urmi (prethodno odstojale u vodi oko pola sata- pre pripreme ih procedite od vode).

Čizkejk fil:

600g Ella sira,
1/2 šolje kisele pavlake,
3 jaja,
6 kašika kokosovog šećera,
1 kašičica vanilinog ekstrakta,
1 kašika rendane kore od limuna,
i 1 kašika limunovog soka.

Dekoracija:

sveže jagode.


PRIPREMA:

U multipraktiku/blenderu sjedinite do kompakte smese sastojke za koricu: bademovo brašno i urme- po potrebi, ako nije dovoljno kompaktno, dodajte još bademovog brašna.

U okrugli kalup, čije je dno obloženo pek papirom, rasporedite smesu za koricu, tako što ćete uljem namazati ruke, a zatim utapkati koricu u kalup. Ovo je jedini način da se ravnomerno rasporediti po dnu, pošto je smesa izuzetno lepljiva, a na ovaj način vam se ne lepi za ruke.

Dok pravite čizkejk fil, koricu ostavite u frižideru, kako bi se dodatno stegla.
Uključite rernu i zagrejte je na 180 stepeni.

U većoj činiji za mešanje mikserom sjedinite sledeće sastojke, dodavajući ih postepeno: prvo mikserom umešajte Ella sir i pavlaku, pa nakon jednog minuta, dodajte i kokosov šećer.
Kako se šećer sjedinio sa sirom i pavlakom, dodajte jaja, jedno po jedno, kako bi se dobro umešala u smesu. Na kraju dodajte vanilin ekstrakt, limunovu rendanu koru i limunov sok.
Mikserom sjedinite do kompaktnog i kremastog fila.

Kada je fil gotov, izručite ga u kalup i ravnomerno ga rasporedite preko korice.

Pošto ovaj čiz pečemo na specifičan način, kako ne bi u rerni izgubio svoj kremasti momenat, kalup ćemo sa obe strane uviti aluminijumskom folijom. Zatim, kalup prebacite u veći i dublji četvrtasti pleh. U taj pleh sipajte vrelu vodu toliko da dođe do malo manje od polovine kalupa.

Čizkejk ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite ga oko 40-45 minuta dok fil blago ne porumeni. Kada je čizkejk dovoljno pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite ga na sobnoj temperaturi kako bi se prohladio. Zatim ga ubacite u frižider na 3-4 sata, kako bi se potpuno stegao.
Možete čak i veče pre da napravite ovaj kolač, pa da ga ostavite preko noći da odstoji, tada ste i vi, a i on mirni. :))

Kako se čiz prohladio, izvadite ga iz frižidera i dekorišite po želji. Moj izbor su sveže i sočne jagode, koje se savršeno slažu uz ovaj čizkejk.
Zatim, servirajte i uživajte u ovim letnjim danima i ukusima! Prijatno. :)

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.