Slani zalogaj

Omiljeno jelo u zdravoj varijanti- Burger od crvenog pasulja i bundeve

  • Vreme pripreme: 45 min.

Zdravo, dragi moji!

Nakon malo duže pauze sa video-receptima na Youtube kanalu- vraćamo se starom ritmu, tako da možete svake nedelje da očekujte po jedan nov, preukusan video-recept!

Veliki povratak će obeležiti jedan savršen predlog za slano jelo. Da li ste spremni?
Ovo je recept, koji svi sigurno obožavate, ali ovoga puta u potpuno zdravoj varijanti.

U pitanju su pljeskavice od crvenog pasulja i bundeve koje ćemo upakovati u proteinski burger. Takođe, ukoliko vam ostanu pljeskavice, možete ih servirati i sledeći dan za ručak ili večeru uz salatu ili prilog po želji- jer ne gube na ukusu.

Bez obzira na to što je bez mesa i ne predstavlja klasičan burger, ostaćete oduševljeni.. garantujem vam.. jer ukus ne može da se opiše. Odlična vest jeste da vam uopšte nije potrebno puno vremena da biste pripremili ove burgerčiće, a sigurno ćete sve ukućane oduševiti.

Ovo je kombinacija koja predstavlja nutritivno bogat obrok, jer obiluje vlaknima, proteinima i zdravim mastima- dakle, pametan i savršen izbor. Pripremu i sve potrebne sastojke možete videti ispod, kao i ceo video-recept ovog zdravog i sočnog jela. Uživajte! ❤️


Burger od crvenog pasulja i bundeve

SASTOJCI:
*šolja u receptu- 250ml.

Pljeskavice od crvenog pasulja i bundeve:
1 konzerva crvenog pasulja (prethodno iscedite vodu i isperite pasulj par puta),
75g usitnjenih ovsenih pahuljica,
1 šolja pečene i ispasirane bundeve,
2 mlada luka,
1 kašičica kumina, karija i soli,
i maslinovo ulje za pečenje pljeskavica.

Namaz od avokada:
1 srednji avokado,
malo seckanog peršuna,
limunov sok,
aleva paprika i malo soli.

Ostalo:
zemičke (ja sam koristila integralne zemičke, a vi možete po vašoj želji),
čeri paradajz i rukola (ili druga salata po želji, iceberg salata se odlično uklapa).

PRIPREMA:

1. U multipraktiku sameljite ovsene pahuljice, a nakon toga, u većoj činiji izgnječite crveni pasulj. Pljeskavice budu ukusnije ako pasulj ne izgnječite do skroz kremaste strukture, tako da slobodno mogu da ostanu i manji komadići, jer tako dobijaju na hrskavosti.

2. U činiju sa pasuljem dodajte samlevene ovsene pahuljice, ispasiranu bundevu, seckani mladi luk i začine. Sjedinite do kompaktne smese za pljeskavice.

3. Zatim, vlažnim rukama ravnomerno odvajajte komade smese od kojih ćete oblikovati pljeskavice- ja sam od ove količine dobila šest pljeskavica.

4. Zagrejte tiganj na srednjoj vatri, pa sipajte malo maslinovog ulja za pečenje. Ređajte pljeskavice u tiganj i svaku stranu pecite po 2-3 minuta dok ne porumeni. Zatim, gotove pljeskavice ređajte na tanjir obložen ubrusom, kako bi upio višak ulja od pečenja.

5. U međuvremenu, napravite namaz od avokada: izgnječite avokado i sjedinite ga sa malo peršuna, limunovim sokom, alevom paprikom i sve to malo posolite.

6. I poslednji korak jeste da napravite vaš burger! Moj predlog jeste integralna zemička, presečena na pola, gde je prvi sloj namaz od avokada. Sledeći sloj jeste malo seckanog čerija i pljeskavica, a preko pljeskavice sam dodala malo rukole, pa sam sve premazala sa još namaza od avokada i preklopila burger. Finito! To je ceo postupak, a sada sleduje bomba od ukusa. Probajte i uverite se, a ja nestrpljivo čekam vaše utiske. Prijatno! :)

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.