Slatki zalogaj

Nedeljna čokoladana rapsodija- kolač od banane sa čokoladnom glazurom

  • Vreme pripreme: 50 min.
  • Broj osoba: 6
Zdravo drugari!

Svaki kraj nedelje za mene predstavlja vreme koje ću provesti u uživanju, odmoru i druženju sa dragim osobama. Na ovaj način napunim baterije za novu radnu nedelju i započnem je sa pozitivnim razmišljanjem- sve bude lakše ako dopustite sebi da uživate.

Zato svaki kraj nedelje sa sobom donosi i nove, ukusne i zdrave recepte. I tome se ja posebno radujem!

Jedan takav jeste današnji koji predstavlja pravu čokoladnu rapsodiju ukusa- kombinacija banane i čokolade. Kolač koji će vas raspametiti.. Je l ste spremni? :))

Ceo recept vam pišem ispod teksta. Uživajte! ♥





Čokoladni kolač od banane


SASTOJCI:
*šolja u receptu- 250ml.

Kolač od banane:

200g bademovog putera,
2 zrele banane,
1/4 šolje agavinog sirupa/meda,
1 jaje,
1 kašičica praška za pecivo,
i 1/4 šolje kakao praha.


Glazura od čokolade:

170g crne čokolade,
60ml mleka po želji,
60g kokosovog ulja,
1 kašičica vanilinog ekstrakta,
i 6 kašika kokosovog šećera.


PRIPREMA:

Kolač od banane:

  1. Pre pripreme uključite rernu na 180 stepeni kako bi se zagrejala.
  2. U multipraktiku/blenderu izblendajte sve sastojke za kolač do kompaktne smese.
  3. Četvrtasti kalup obložite pek papirom, pa u njega izlijte smesu za kolač. Ravnomerno je rasporedite po kalupu.
  4. Ubacite u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni oko 25-30 minuta (proverite uz pomoć čačkalice da li je kolač pečen).
  5. Gotov kolač izvadite iz rerne i iz kalupa i ostavite ga na sobnoj temperaturi kako bi se prohladio i dodatno stegao, a u međuvremenu napravite glazuru od čokolade.

Glazura od čokolade:

  1. Na šporetu na srednjoj vatri istopite u lončiću crnu čokoladu sa kokosovim uljem, mlekom i ekstraktom od vanile. Dodajte i kokosov šećer u ovu smesu. Konstantno mešajte dok se čokolada skroz ne istopi i ne postane tečne strukture- kao čokoladni preliv.
  2. Gotovu glazuru ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi oko 15 minuta, pa je ubacite u frižider kako bi se stegla. U frižideru treba da odstoji još 15 minuta, a moja preporuka jeste da na svakih 5 minuta obilazite smesu i mešate je kako se ne bi previše stegla i kako biste mogli lakše da je namažete na kolač.
  3. Nakon 15 minuta, izvadite glazuru iz frižidera i namažite je ravnomerno preko kolača.
  4. Ovde je veoma bitan faktor strpljenja, jer je kolač lepši kad se glazura skroz stvrdne. Zato vam preporučujem da tako namazan kolač vratite u frižider da odstoji 40-50 minuta, jer tad dobija svoj pun sjaj i suštinu čokoladne rapsodije. Potom, secite i servirajte. Prijatno vam želim i uživajte u lepoj nedelji! :)

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.