Nedeljna čokoladana rapsodija- kolač od banane sa čokoladnom glazurom
Vreme pripreme: 50 min.
Broj osoba: 6
Zdravo drugari!
Svaki kraj nedelje za mene predstavlja vreme koje ću provesti u uživanju, odmoru i druženju sa dragim osobama. Na ovaj način napunim baterije za novu radnu nedelju i započnem je sa pozitivnim razmišljanjem- sve bude lakše ako dopustite sebi da uživate.
Zato svaki kraj nedelje sa sobom donosi i nove, ukusne i zdrave recepte. I tome se ja posebno radujem!
Jedan takav jeste današnji koji predstavlja pravu čokoladnu rapsodiju ukusa- kombinacija banane i čokolade. Kolač koji će vas raspametiti.. Je l ste spremni? :))
► 170g crne čokolade, ► 60ml mleka po želji, ► 60g kokosovog ulja, ► 1 kašičica vanilinog ekstrakta, ► i 6 kašika kokosovog šećera.
PRIPREMA:
Kolač od banane:
Pre pripreme uključite rernu na 180 stepeni kako bi se zagrejala.
U multipraktiku/blenderu izblendajte sve sastojke za kolač do kompaktne smese.
Četvrtasti kalup obložite pek papirom, pa u njega izlijte smesu za kolač. Ravnomerno je rasporedite po kalupu.
Ubacite u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni oko 25-30 minuta (proverite uz pomoć čačkalice da li je kolač pečen).
Gotov kolač izvadite iz rerne i iz kalupa i ostavite ga na sobnoj temperaturi kako bi se prohladio i dodatno stegao, a u međuvremenu napravite glazuru od čokolade.
Glazura od čokolade:
Na šporetu na srednjoj vatri istopite u lončiću crnu čokoladu sa kokosovim uljem, mlekom i ekstraktom od vanile. Dodajte i kokosov šećer u ovu smesu. Konstantno mešajte dok se čokolada skroz ne istopi i ne postane tečne strukture- kao čokoladni preliv.
Gotovu glazuru ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi oko 15 minuta, pa je ubacite u frižider kako bi se stegla. U frižideru treba da odstoji još 15 minuta, a moja preporuka jeste da na svakih 5 minuta obilazite smesu i mešate je kako se ne bi previše stegla i kako biste mogli lakše da je namažete na kolač.
Nakon 15 minuta, izvadite glazuru iz frižidera i namažite je ravnomerno preko kolača.
Ovde je veoma bitan faktor strpljenja, jer je kolač lepši kad se glazura skroz stvrdne. Zato vam preporučujem da tako namazan kolač vratite u frižider da odstoji 40-50 minuta, jer tad dobija svoj pun sjaj i suštinu čokoladne rapsodije. Potom, secite i servirajte. Prijatno vam želim i uživajte u lepoj nedelji! :)
O meni
Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.