Slatki zalogaj

Kombinacija za ukusan doručak ili dezert - zdrava domaća Nutella sa hrskavim palačinkama iz rerne

  • Vreme pripreme: 30 min.
  • Broj osoba: 2-3

Zdravo, dragi moji!

Kako provodite ove slobodne dane kod kuće? Ja iskreno, tek sad postajem produktivna.
Dala sam sebi vremena da postanem svesna trenutne situacije, kako bi prošao šok, bez forsiranja na bilo kakvu aktivnost, pošto ne bi imalo poente.
Zahvlana sam konstantnom radu na sebi, jer mi je to puno pomoglo da znam kako da se ponašam sama sa sobom u raznim situacijama, da spoznam svoje granice i da prihvatim sebe takvu kakva već jesam.

Kako sam prihvatila trenutnu situaciju, sad kreće rad i produktivnost. Planiram da uložim mnogo više vremena u svoj profil na Instagramu i ovaj sajt, jer ovo je nešto što je mene pokrenulo i što mi stvara leptiriće u stomaku. Mnogo mi je lepo kada delimo zajedno razne savete i ukusne recepte!

U tom duhu, šaljem vam veliku podršku i ljubav da ostanete jaki, da pazite na sebe i da nađete neki svoj izduvni ventil, kako bi vam bilo značajno lakše. Stiže slatki recept za moj, defintivno, omiljeni namaz ikada - a to je zdrava Nutella od samo par sastojka i pripreme svega 5 minuta.

Zar ne zvuči fantastično? Ukus vam ostavljam da sami spoznate, ali garantujem da je bolja od kupovne Nutelle, a o nutritivnom sastavu da ne pričam.

Uz namaz, pripremila sam vam još jedan brzi i drugačiji recept - hrskave palačinke iz rerne.
Dakle, opet vam je potrebno svega par sastojaka i jedna činija za mešanje, sve to ćemo da izlijemo na pek papir i pravac u rernu!
Ukusna kombinacija za doručak ili dezert, taman da nagradite sebe za to što ste uporni, jaki i što se borite hrabro sa ovom situacijom!

Zdrava domaća Nutella:

SASTOJCI:
*čaša- 200 ml.

1 čaša lešnika,
2 kašike kakaa u prahu,
12 urmi + voda,
i 1 kašičica vanila ekstrakta.

PRIPREMA:

U činijici/većoj čaši potopite prethodno očišćene urme od koštica, tako da omekšaju u vodi, nekih 15 minuta.
U zagrejanoj rerni na 170 stepeni ispecite lešnike na pek papiru oko 12-15 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
Orašasti plodovi se veoma brzo peku, tako da vodite računa da ne zagore - ako kupite pečene lešnike, ovaj korak slobodno preskočite.
Kada su lešnici pečeni, izvadite ih i ostavite da se prohlade nekih 10ak minuta na sobnoj temperaturi.
Zatim, u blenderu/multipraktiku izblendajte samo lešnike do strukture putera, pa dodajte ostale sastojke zajedno sa 150 ml vode, u kojoj su satajale urme, i nastavite sa blendanjem do kompaktne smese. Nutelu presuti u teglicu i uživajte u preukusnom kremastom namazu koji ćete servirati uz hrskave palačinke iz rerne (recept ispod)!

Hrskave palačinke iz rerne:

SASTOJCI:

100g ražanog brašna,
50g heljdinog brašna,
prstohvat morske soli,
1 kašičica praška za pecivo,
2 kašike lanenog semena,
1 kašika maslinovog ulja,
i 250ml vode.

PRIPREMA:

Pre pripreme zagrejati rernu na 180 stepeni i veći pleh obložite pek papirom, zatim ostavite sa strane dok ne umesite testo.
U većoj činiji izmešajte prvo suve sastojke, a zatim im dodajte mokre i sjedinite ih zajedno do kompaktne i tečne smese za plačinke.
Testo treba da bude malo gušće od onog za obične palačinke. Smesu vadite kultačom i formirajte četiri okrugle plačinke na pek papiru.
Pleh stavite u zagrejanu rernu i peći nekih 20-ak minuta dok palačinke ne budu blago hrskave. Servirajte dve palačinke po porciji i uživajte u ukusu sa kombinacijom zdrave Nutelle.


Želim vam lep vikend! :)

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.