Slani zalogaj
Zdravo, dragi moji!
Oduvek sam se radovala i uživala u jesenjim mesecima. Sve je šareno i euforija vlada jer nam se približavaju praznici- a ko ne uživa u praznicima? Ukusna hrana, porodica i sreća. Takve momente najviše cenim i volim!
Kada smo kod ukusne hrane, imam jedan odličan predlog za vas. Kako spominjem jesen, iskoristićemo čari ovog godišnjeg doba u današnjem receptu. Pošto je još uvek ima, glavni sastojak ovog jela će biti sveža bundeva.
Bundeva se uz sve meša, i mogu u bilo kom obliku i sastavu da je konzumiram, ali ovo mi je možda najveći favorit. Kao vernom ljubitelju rižota kombinacija sa bundevom je za mene pun pogodak. Uvek svima toplo preporučim da daju šansu ovom jelu uz garanciju da se neće pokajati.
I, kao što sam na početku rekla- uživajte sa svojim najbližim ljudima u divnom jelu, jer stiže preukusni rižoto sa bundevom.
Ispod ovog tekstića možete videti potrebne sastojke i način pripreme. Uživajte! ♥

Rižoto sa bundevom
SASTOJCI:
► 380g pirea od bundeve (pečena i ispasirana bundeva)+ sveža bundeva seckana na kockice (mera- 1 šolja od 250 ml),
► 1 sitno seckani crni luk,
► 3 čena belog luka (takođe sitno iseckana),
► 1 šolja arborio pirinča,
► 1 kocka od povrća za supu (pripremljena po uputstvu sa pakovanja),
► 2-3 šolje vode (zbog kuvanja pirinča, najbolje je da sami procenite, jer pirinač dosta upija vodu),
► začini: so, biber, ruzmarin i bosiljak,
► i bundevine semenke za dekoraciju.
PRIPREMA:
1. U većem tiganju/šerpi na srednjoj-jačoj toploti zagrejati malo maslinovog ulja, a zatim porpržiti seckani crni luk. Kada crni luk porumeni, dodajte mu beli luk i seckanu bundevu. Propržite sve zajedno nekih 1-2 minuta.
2. Dodajte pirinač i mešajte ga sa lukom i bundevom narednih 2 minuta, kako bi poprimio aromu.
3. Smanjite vatru i dodajte u tiganj/šerpu pripremljenu supu (kocku od povrća). Sjedinite sve zajedno i ostavite da se krčka narednih 3 minuta.
4. Pošto će pirinač upiti svu tečnost, postepeno dodajte vodu- po 1 šolju, dok se pirinač skroz ne skuva.
5. Kada pirinač omekša, tj. bude skoro gotov, umešajte pire od bundeve sa začinima. Uz povremeno mešanje ostavite rižoto da se krčka na slabijoj vatri narednih 10 minuta.
6. I najboji deo- topli i ukusni rižoto servirajte uz bundevine semenke i uživajte u jesenjim aromama ovog jela. Prijatno!
Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.