Slatki zalogaj

Domaća i najukusnija čokolada- Hrskava čokolada od riže

  • Vreme pripreme: 25 min.

Zdravo, dragi svi!

Sa malim zakašnjenjem, ali i obećanjem, stiže još jedan preukusan recept za dezert koji će vam pružiti ogromno uživanje!

Na početku upoznavanja sa zdravim načinom života i ishranom, niko nije mogao da me ubedi da zdravi slatkiši mogu biti ukusniji od svih, meni tada omiljenih, kupovnih keksića i čokolada. Dok danas uvek biram ono u čemu najviše uživam- a to su upravo ovi zdravi i nutritivno bogati slatkiši. Najviše volim da ih podelim sa dragim ljudima i da zajedno uživamo u različitim i slatkim ukusima!

Današnji recept jeste inspirisan klasičnom čokoladom sa rižom kojoj je teško odleti- ali verujte mi, ovom slatkišu je još teže odoleti jer jer obogaćen raznim namirnicama koje čine neverovatan spoj, a jedan od tih sastojaka jeste moj omiljeni i najkremastiji puter od badema @ecovital.hcu.

Jednostavnu pripremu i sve potrebne sastojke vam pišem ispod. Uživajte u vašem danu, i na kraju istog, nagradite se sa hrskavom čokoladom od riže. ❤️



Hrskava čokolada od riže

SASTOJCI:

150g crne čokolade (koristim čokoladu bez dodatog šećera zbog izbalansiranog slatkog ukusa),
75g suvih brusnica,
40g suncokreta (pečenog i očišćenog),
40g pečene golice,
40g ekspandiranog priniča,
2 kašike agavinog sirupa/meda,
2 kašike bademovog putera (u receptu sam koristila omiljeni kremasti puter od badema @ecovital.hcu -moja iskrena preporuka!),
prstohvat soli,
i 1/2 kašičice vanilinog ekstrakta.


PRIPREMA:

1. Čokoladu izlomite na manje komadiće i istopite je na srednoj vatri, konstantno mešajući, kako ne bi zagorela- najbolja tehnika jeste da lonac sa čokoladom stavite preko lonca gde se nalazi proključala voda, a sve to neka bude na srednjoj vatri.

2. Zatim, u istopljenu čokoladu dodajte i bademov puter, agavin sirup/med, prstohvat soli i ekstrakt od vanile. Sjedinite dobro sve sastojke špatulom.

3. U većoj činiji pomešajte ekspandirani pirinač sa golicom, suncokretom i suvom brusnicom.

4. Pripremite manji četvrtasti kalup (koristim onaj manji za hleb) i obložite ga papirom za pečenje. Ostavite po strani dok potpuno ne sjedinite smesu.

5. U činiju sa hrskavim sastojcima dodajte istopljenu, kremastu smesu i sjedinite do kompaktne strukture.

6. Smesu prebacite u kalup i ravnomerno je rasporedite. Ostavite je u frižideru na 2 sata dok se potpuno ne stegne. Takođe, proces možete ubrzati, tako što ćete smesu ostaviti u zamrzivaču. U tom slučaju, vreme čekanja ćete skratiti, biće potrebno oko 40-50 minuta.

7. Poslednji korak jeste da izvadite čokoladu iz frižidera/zamrzivača, da je pažljivo odvojite od papira za pečenje i isečete na kockice. Servirajte i uživajte u čokoladnoj rapsodiji ukusa. Prijatno vam želim! :)

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.