Slatki zalogaj

Dezert za svačiji ukus- obrnuti kolač sa šljivama

  • Vreme pripreme: 45 min.

Zdravo drugari!

Topli dani su još uvek prisutni, ali već možemo osetiti da im se ubrzo bliži kraj. Jesen samo što nije došla!

Ja sam neko ko živi za leto zbog lepog vremena, radosti i puno svežeg i ukusnog voća i povrća. Zato vam donosim jedan super zdrav recept za dezert koji je baš u letnjem duhu, ali može biti i jesenji- kao i ovo vreme.

Kako koristim još malo čari leta, kao glavni sastojak i aromu ovog recepta, ja sam izbarala sveže šljive. Obožavam šljive od kad znam za sebe. Svaki zalogaj me podseća na detinjstvo, vreme kada sam provodila kod bake i deke na selu i kad nam je deka brao sveže šljive, a mi smo ih slasno jeli u našem dvorištu. Neprocenjivo, nešto što nikada neću zaboraviti i svaki zalogaj će me zauvek vraćati u to predivno doba. :)

Svakako da, ako niste ljubitelj šljiva, voće možete zameniti po svojoj želji, koje god vi volite. Verujem da će se sve savršeno uklopiti, jer je baza božanstveno ukusna.

Specifično kod ovog kolača jeste samo njegovo ime, jer zapravo opisuje pripremu slatkiša. Obrnuti kolač se peče naopačke, a tek na kraju, kada se dobro ohladi i stegne, potrebno je da ga obrnete, kako bi na vrhu bile voćke, a na dnu sočno testo.

Ispod vam pišem sastojke za obrnuti kolač i njegovu pripremu. Jedva čekam da čujem vaše utiske. Uživajte! ♥



Obrnuti kolač sa šljivama


SASTOJCI:

-Suvi sastojci:

150g heljdinog brašna,
100g mlevenih oraha (može bilo koji orašasti plod da stavite),
100g kokosovog šećera,
1+1/2 kašičice Cejlonskog cimeta (moj favorit zauvek je Spice Up Shop- Cejlonski cimet),
1/2 kašičice kardamona,
i prstohvat soli (koji balansira sladak ukus).


-Mokri sastojci:

160ml mleka (biljno/kravlje- opciono),
1 zrela banana,
1 kašika limunovog soka,
i 1 kašičica vanila ekstrakta.

-Toping od šljiva:

25 šljiva (otprilike sam toliko iskoristila),
1 kašika agavinog sirupa/meda,
i 1 kašika kokosovog šećera.


PRIPREMA:

  1. Uključite rernu na 180 stepeni kako bi se zagrejala i okrugli kalup za kolač obložite pek papirom.
  2. Šljive dobro operite pod vodom i očistite ih od koštica. Zatim, ređajte ih u krug po dnu kalupa. Treba da ispune celo dno. Preko njih pospite kokosov šećer i agavin sirup/med. Ostavite kalup sa strane dok pripremate smesu za testo.
  3. U većoj činiji sjedinite sve suve sastojke.
  4. U drugoj većoj činiji izgnječite viljuškom bananu i dodajte joj ostatak mokrih sastojka. Sve lepo sjedinite spatulom.
  5. U činiju sa suvim sastojcima dodajte mokre i mešajte do kompakte smese za testo.
  6. Preko šljiva ravnomerno sipajte i rasporedite sjedinjenu smesu za testo.
  7. Kolač pecite u zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, dok testo ne porumeni. Možete proveriti uz pomoć čačkalice da li je pečen- ako je ubodete u testo i izvadite je suvu, to je znak da je kolač gotov!
  8. Izvadite ga iz rerne i ostavite ga 20-ak minuta na sobnoj temperaturi kako bi se prohladio i dodatno stegao. Potrebno je da sačekate da se ohladi zbog okretanja, kako bi bio čvrst i izdržao okret u komadu.
  9. Kako se kolač prohladio, lagano ga izvrnite na tanjir i polako skinite pek papir koji je preko šljiva.
  10. Secite kolač, servirajte i uživajte u divnim i preukusnim zalogajima. Odlično se slaže uz malu kuglu sladoleda i šolju čaja. Prijatno vam želim! :)

O meni

Zovem se Manja Zdravković. Još u srednjoj školi sam počela da se interesujem za izbalansiranu ishranu i život. Danas imam 20 godina, i dalje učim, pronalazim se, ali sam pronašla svoju putanju. Baš zato, sada želim da sa vama zajedno koračam po njoj, da se družimo, učimo nove stvari, učimo o sebi i da napredujemo.